Praktische zaken

Aanmeldingen

Alle informatie over de aanmeldprocedure kun je vinden op onze website. 

De heer M. Helleman, coördinator werving brugklas, mhelleman@daltondenhaag.nl
Mevrouw T. de Ruiter, tto-coördinator, truiter@daltondenhaag.nl
Mevrouw M. Haenen, coördinator 4 en 5 havo, mhaenen@daltondenhaag.nl

Behoefte aan meer informatie omtrent de aanmelding? De onderstaande documenten zijn te downloaden en bevatten extra informatie.

Aanmeldings-  procedure    2024-2025
Tijdpad Aanmelding 2024-2025

Hoe laat begint eigenlijk de lesdag? Waar vind ik het rooster van de leerlingen? Wat te doen bij ziekte? Een aantal praktische zaken op een rijtje, hier te vinden. 

In het kort

  • Het eerste uur start om 8.15 uur en de lesdag eindigt uiterlijk om 16.15 uur.
  • De lesuren duren 60 minuten.
  • Er zijn twee pauzes op een dag, om 10.15 uur en om 12.45 uur.
  • Leerlingen hebben ongeveer 6 daltonuren per week, die vallen op het 3e en/of 5e uur.
  • Leerlingen schrijven zichzelf in voor daltonuren via smartphone of chromebook.
  • Leerlingen kiezen naar welke daltonuren ze gaan en maken dus zelf een planning (natuurlijk helpt de mentor in het begin daarmee en later als dat wenselijk is).
  • Leerlingen noteren hun planning in hun daltonagenda. Dat zorgt voor een helder overzicht.
  • De mentor checkt geregeld of de leerling op koers is met de taken.
  • Brugklasleerlingen hebben over het algemeen niet meer dan zes lesuren op een dag.
  • De lessen gaan altijd door, ook bij ziekte van een docent. We zorgen voor vervanging of surveillance. Alleen de eerste en laatste lesuren kunnen bij ziekte van de docent vervallen.
  • In de brugklas zitten leerlingen met een havo- en vwo-advies bij elkaar, alleen de tto-klas is een vwo-klas.
  • Voor de algemene ontwikkeling krijgen alle leerlingen in de brugklas het vak oudheidkunde. Zo kunnen ze meteen ervaren of het gymnasium iets voor hen is. 
  • Aan het eind van de brugklas beslissen we in de docentenvergadering of een leerling naar een havo-, atheneum- of een gymnasiumklas bevorderd kan worden. Het kan voorkomen dat we een mengklas formeren.
  • Als in een hoger leerjaar blijkt dat een leerling meer aankan, kan hij tijdens of aan het einde van dat leerjaar alsnog in een hogere afdeling geplaatst worden.
  • De volledige lestabel is terug te vinden bij de documenten. 

lesuurtijddalton/les
108.15 - 09.15les
209.15 - 10.15les
10.15 - 10.45pauze
310.45 - 11.45dalton/les
411.45 - 12.45les
12.45 - 13.15lunchpauze
513.15 - 14.15dalton/les
614.15 - 15.15les
715.15 - 16.15les

Studiewijzers en taken

Docenten maken studiewijzers waarin zij de lesstof, het huiswerk en de taken voor een vak voor een bepaalde periode vermelden. Deze studiewijzers bekijken leerlingen op de elektronische leeromgeving Google Classroom. Tijdens de daltonuren werken ze aan een taak. Dat kan van alles zijn. Docenten kiezen onderdelen die leerlingen zelfstandig kunnen doen uit het boek of ze ontwerpen een taak waarin de daltonvaardigheden centraal staan, zoals een meerweekse samenwerkingsopdracht bij geschiedenis of een practicum voor biologie. De taken zorgen ervoor dat leerlingen zelfstandig of samen kunnen werken, zelf kunnen plannen en in eigen tempo (vooruit) kunnen werken. Meestal controleren leerlingen hun taken gewoon zelf, bijvoorbeeld door middel van antwoordenboekjes. Voordat de docent de taak aftekent, controleert hij het werk of stelt hij een paar vragen om te achterhalen of de leerling de stof begrijpt. Hoe zelfstandiger je kunt werken, hoe meer vrijheid je krijgt. Zo mogen leerlingen op een gegeven moment ook zelf hun taken aftekenen. Uiteraard houden docenten en de mentor de voortgang in de gaten. Wanneer een leerling onvoldoende taken gemaakt heeft, maakt de docent of mentor afspraken met de leerling om de achterstand op korte termijn weg te werken.

Daltonuren en planning

Tijdens een daltonuur kunnen leerlingen dus werken aan de taken. Er wordt geen les gegeven, maar er is wel in ieder lokaal een docent aanwezig om te begeleiden, vragen te beantwoorden of taken te controleren. Leerlingen maken vooraf een planning wat betekent dat ze ieder daltonuur bewust kiezen voor een bepaalde docent en werkplek, bijvoorbeeld omdat ze vragen over het vak hebben of de werksfeer in het lokaal past bij het soort werk. Vanwege die planning werken we met een speciale  daltonagenda van school. De leerlingen kunnen tijdens een daltonuur werken in een lokaal, in de studieruimtes of in de nissen op de gang. Vaak kunnen ze samenwerken met klasgenoten, maar er zijn ook stiltelokalen. Lukt het even niet en de docent is bezig met andere leerlingen, dan kunnen leerlingen terecht bij oudere leerlingen in het lokaal. Tijdens daltonuren zitten namelijk leerlingen uit alle klassen en jaarlagen in het lokaal. De mentor, leerlingmentor, tutor of leerlingbegeleider kan zo nodig ondersteunen bij het maken van de planning. In de digitale agenda kunnen leerlingen (en docenten) precies zien waar ze zich ingeschreven hebben.

Daltonuren worden ook gebruikt om maatwerk te leveren. Tijdens de zogenaamde maatwerkuren bieden de vakken extra ondersteuning aan. Dat kan gaan om het herhalen van een bepaalde uitleg of extra inoefenen van vaardigheden. In Google Classroom zijn de studiewijzers te vinden waarin je per vak het aanbod kunt zien. 

Werken met Chromebooks

In 2019 geleden is het gebruik van eigen devices ingevoerd in de onderbouw. Bijna alle leerlingen beschikken nu over één. De meeste vakken gebruiken naast een papieren (werk)boek dan ook een online methode. Alle lokalen zijn bovendien voorzien van smartboards. Het voordeel van het werken met een eigen device is dat leerlingen gemakkelijker op hun eigen niveau/tempo kunnen werken en docenten de studievoortgang van een individuele leerling en van een klas goed kunnen monitoren. We streven uiteraard naar een optimale mix in het gebruik van boeken, schriften en digitale leermiddelen. The Rent Company levert deze Chromebooks tegen een aantrekkelijk bedrag voor koop of huur. Een servicepakket met garantie en verzekering is hierbij inbegrepen.

En hoe zit het in de bovenbouw?

Jeroen zit in 4HA. Hij heeft gekozen voor het profiel Cultuur & Maatschappij. Omdat de leerlingen veel verschillende vakkenpakketten hebben, zijn tijdens alle lessen de groepen waarin hij les heeft, anders samengesteld. Dat vindt hij wel leuk. Zo kent hij onderhand vrijwel alle leerlingen uit 4 havo wel, zelfs de nieuwkomers van de mavo van Dalton Naaldwijk. Deze week heeft hij een gesprek met meneer Haarsma, de decaan, over het bezoeken van open dagen. Hij denkt erover om naar de filmacademie te gaan en wil in januari naar de Open Dag. Als lid van de Dalton Leerlingenvereniging doet hij de belichting op feesten en tijdens schoolvoorstellingen. Bovendien zit hij dit jaar in de organisatie van het Dalton Filmfestival. Dit schooljaar moet hij trouwens aan zijn profielwerkstuk beginnen. Hij heeft al een onderwerp bedacht: scenario schrijven. Hij heeft zelfs al een afspraak gemaakt met de dramadocent om daarover te sparren. Wie weet kan hij wel zijn eigen filmscenario schrijven.

Steeds zelfstandiger

De overstap van de onderbouw naar de bovenbouw kenmerkt zich onder andere door een oplopende zelfstandigheid. Dat moet ook wel, als voorbereiding op een HBO-opleiding of universitaire studie. Je zou kunnen zeggen dat er ook meer verdieping is: vakken zijn gericht op inzicht en toepassing (met kennis als basis) en het nadenken over maatschappelijke kwesties. Leerlingen geven elkaar feedback en leren te vertrouwen op hun eigen beoordelingsvermogen. Zo zitten leerlingen voor het vak Nederlands in een leeskring waarin ze deelnemen aan intervisie over de door hen uitgekozen boeken. Bij de exacte vakken moeten veel practica gezamenlijk worden voorbereid, uitgevoerd en soms gepresenteerd. Docenten - en technisch onderwijsassistenten (TOA’s) - begeleiden die processen.

Magister & Google Classroom

Magister is het communicatiemedium van de school voor ouders en leerlingen. Via de app
of het web heb je altijd en overal inzicht in de schoolgegevens. Actuele roosterwijzigingen, berichten en mededelingen zijn direct te zien. Via Magister hebben leerlingen en ouders toegang tot de cijfers en roosters. Alle toetsen worden vermeld in de digitale Magisteragenda. Via Magister kunnen leerlingen zich inschrijven voor de daltonuren. Belangrijke algemene mededelingen vinden de leerlingen op Magister. Ouders moeten ziekmeldingen eveneens via Magister doorgeven. Bij eventuele lesuitval ziet de leerling in Magister hoe de opvang is geregeld. In de onderbouw in eerste instantie door een docent, in de bovenbouw met een extra daltonuur. 

In de digitale leeromgeving, Google Classroom, kan de leerling alle studiewijzers en digitaal lesmateriaal terugvinden. Ook biedt het de mogelijkheid om gericht opdrachten aan te bieden aan de leerlingen en de leerling deze eenvoudig weer in te leveren. Het vereenvoudigt de uitwisseling van informatie tussen docent en leerling. 

Verzuimbeleid

Tijdens alle lessen wordt de aanwezigheid gecontroleerd. Wanneer een leerling ziek is geven de ouders/verzorgers dit door via Magister. Bij overige absenties nemen ze contact op met de absentenadministratie. Bij twijfel over verzuim kan de verzuimcoördinator contact opnemen met thuis. Inhalen van de lessen kan tot de maatregelen behoren. Bij veelvoudig verzuim wordt de leerling gemeld bij leerplicht. Mocht blijken dat het ongeoorloofd is, dan kunnen er eventueel strafmaatregelen worden getroffen.

Klachtenregeling

Het kan voorkomen dat leerlingen ontevreden zijn over een bepaalde gang van zaken in de klas. Op onze school is het gebruikelijk dat leerlingen dat rechtstreeks bespreken met de betrokken docent. Mocht dat niet leiden tot een oplossing, dan kunnen leerlingen zich wenden tot de mentor, de verantwoordelijke coördinator of conrector. In die volgorde. Dit geldt voor ouders ook. Als het om een structurele kwestie gaat, dan hebben ouders bovendien de mogelijkheid de contactouder van de klas te vragen iets aan te kaarten op een ouderavond. Daarna is er – nadat de vorige stappen niet bevredigend zijn geweest – de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de rector of bij het bestuur. De klachtenregeling van het bestuur is te vinden op www.vohaaglanden.nl.

Document Dalton ABC

Het Dalton ABC

Het Dalton ABC is een naslag- en opzoekboekje. Hierin staat alles wat voor de dagelijkse gang van zaken van belang is, zoals de bevorderingsnormen, wanneer de vakanties vallen, hoe de ziekmelding werkt. Alle naam- en adresgegevens die voor leerlingen en ouders van belang zijn (Inspectie, Bestuur, Oudervereniging, MR etc.) staan erin.

Gezonde school

Op het gehele terrein van de school is het verboden te roken voor leerlingen en personeel. Tijdens alle leerling activiteiten binnen en buiten de school is het gebruik van alcohol of andere verslavende middelen verboden.

Vakanties schooljaar 2023 - 2024

Dalton Den Haag maakt deel uit van de Stichting VO Haaglanden. De nieuwe Onderwijstijdenwet leidt er toe dat de scholen voor voortgezet onderwijs op verschillende momenten vakanties kunnen plannen.
De hieronder gepresenteerde vakantiedagen zijn dus (deels) alleen van toepassing op Dalton Den Haag.

Financiële bijdragen

De school spant zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden met behoud van kwaliteit. Alle ouderbijdragen met betrekking tot de schoolkosten kunnen in termijnen worden betaald. Door een wetswijziging per 1 augustus 2021 zijn alle schoolbijdragen vrijwillig. Niet betalen leidt nooit tot uitsluiting van deelname aan de activiteit. In de praktijk is dit geen grote verandering: nooit zijn er leerlingen uitgesloten, een oplossing is altijd gevonden. De consequentie bij beperkte inkomsten voor een bepaalde activiteit is dat deze activiteit niet of niet in dezelfde vorm door zal kunnen gaan. 

Meer informatie kunt u inwinnen bij mevrouw M. Kemper, hoofd financiën te bereiken via: ouderbijdrage@daltondenhaag.nl.

    Veiligheid

    Dalton heeft een schoolveiligheidsplan. Regelmatig vindt een risico-inventarisatie en -evaluatie plaats. Op deze manier wordt de veiligheid van onze leerlingen en medewerkers gewaarborgd. Jaarlijks vindt er een ontruimingsoefening plaats. 

    Cameratoezicht

    In en rondom de school hangen camera's. Deze camera's hangen daar voor de veiligheid van onze leerlingen, collega's en bezoekers. De camerabeelden worden opgeslagen en na enkele dagen worden de opnames gewist. Voor het gebruik van onze camera's geldt het cameraprotocol. Bij overtredingen worden ouders geïnformeerd en eventueel wordt er aangifte gedaan.