Ondersteuning

Het onderlinge contact tussen school, leerling en ouders vinden we op de Dalton belangrijk. We hechten veel waarde aan gedeelde verantwoordelijkheid. Leerlingen, school en ouders dragen samen bij aan een leuke middelbareschooltijd met – hopelijk – als resultaat een fraai einddiploma en een grote dosis bagage om de wijde wereld in te trekken. In dit hoofdstuk beschrijven we wat u daarbij kunt verwachten van ons en andersom: hoe u met ons in contact kunt blijven.

Verschillende rollen

Op het pad naar volwassenheid verandert er veel; middelbare scholieren ontwikkelen zich razendsnel. Sommige veranderingen gaan gepaard met vragen, twijfels en behoefte aan ondersteuning. We bieden daarom algemene en individuele begeleiding. Niet elke leerling krijgt met al deze vormen van begeleiding te maken, maar we vinden het - voor zowel de ouders als de leerlingen - wel belangrijk dat ze er zijn.

Onze rollen

De mentor

Hoe lang mag ik aan mijn huiswerk zitten? Hoe moet ik mijn taken inplannen? Wat is de DLV? De mentor is – zeker in de onderbouw – dé vraagbaak voor leerlingen en ouders. Elke klas heeft een mentor die – samen met de leerlingen – zorgt voor een sociale sfeer en goede onderlinge verhoudingen in de klas. Bovendien houdt de mentor de voortgang van de studie en de aanpak van het zelfstandig werk in de gaten. Tijdens de mentoruren is er gelegenheid om met de klas, een groepje of een individuele leerling in gesprek te gaan. In de bovenbouw heb je een persoonlijke mentor waarmee je vooral 1-op-1 afspreekt, bijvoorbeeld over je persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels weet je steeds beter hoe je je leerproces in eigen handen kunt nemen. Uiteraard kan je mentor je daarbij ondersteunen.

De leerlingmentor

Leerlingmentoren (maar liefst vier per klas!) zijn bovenbouwleerlingen die de mentoren helpen bij de begeleiding van de brugklasleerlingen. Ze zijn aanwezig bij allerlei activiteiten, zoals de werkweek, schoolfeesten van de onderbouw en sportactiviteiten. Ook helpen ze bij de studiebegeleiding en zorgen ze dat brugklasleerlingen snel hun weg vinden in de school. Ook in het tweede leerjaar ondersteunen twee leerlingmentoren de mentor bij de begeleiding van de leerlingen.

De tutor

Bovenbouwleerlingen kunnen ervoor kiezen om tutor te worden en medeleerlingen met leerproblemen te begeleiden. Jaarlijks helpen meer dan vijftig tutoren brug- en tweedeklassers bij de verschillende vakken of bij het maken van een planning.

Teamleiders

Teamleiders sturen de dagelijkse gang van zaken in hun jaarlagen aan en zijn verantwoordelijk voor de werkweek, de aanmeldingen, Open Dag en de begeleiding van het mentorenteam. Ook kunnen ouders met vragen over bijvoorbeeld overgangsnormen of inschrijving bij hen terecht. De teamleiders zijn:

  • klas 1 & klas 2 mevrouw C. Vrijaldenhoven
  • klas 3 mevrouw J. Veenman
  • bovenbouw havo mevrouw M. Haenen
  • bovenbouw vwo mevrouw K. Lycklama

De conrector

Er zijn twee conrectoren: de heer A. Petri voor de onderbouw en de heer T. Companjen voor de bovenbouw. De conrector heeft de dagelijkse leiding over zijn afdeling. Met de conrector heeft een leerling meestal niet zo veel te maken. Hij of zij komt pas in beeld als er iets bijzonders aan de hand is en ouders of de conrector zelf, daarover met elkaar in gesprek willen.

De decaan

Er zijn twee decanen, één voor de vwo-afdeling (de heer P. van den Boom) en één voor de havo-afdeling (de heer H. Haarsma). De decaan begeleidt leerlingen bij het maken van een juiste profielkeuze. Daarnaast geeft de decaan voorlichting over studeren in het buitenland en aanmeldingsprocedures voor vervolgonderwijs.

De remedial teacher

Aan het begin van het schooljaar test de remedial teacher leerlingen uit klas 1 en 2 om te kijken of zich leerproblemen of ontwikkelingsstoornissen voordoen. Onze remedial teacher en orthopedagoge bepalen aan de hand van de testresultaten of een leerling voor de voortgang van het onderwijsproces extra hulp nodig heeft. 

De leerlingbegeleiders

De leerlingbegeleiders bieden vooral praktische ondersteuning, bijvoorbeeld bij het maken van een planning of problemen met het taakwerk. Ook als leerlingen ernstige motivatie- of aanpassingsproblemen hebben, kan de leerlingbegeleider uitkomst bieden. Soms adviseert de leerlingbegeleider bij de pedagogische aanpak van een klas.

Coördinator Passend Onderwijs

Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte zijn welkom op de Dalton, als wij tenminste in staat zijn de betrokken leerling goed op te vangen. De coördinator (mevrouw Y. de Moed) regelt ondersteuning op maat, registreert deze hulp en koppelt terug naar de mentor. Uiteraard houdt zij contact met de ouders en leerling over de voortgang van de ondersteuning. Ze werkt samen met externe partners, zoals School Maatschappelijk Werk, jeugdhulp en de leerplichtambtenaar. In het schoolondersteuningsplan is te lezen welke steun wij kunnen leveren. Voor de organisatie van passend onderwijs in de regio vormen we tezamen met ruim 55 scholen het Samenwerkingsverband Zuid Holland West. 

De vertrouwenspersonen

Soms hebben kinderen sociaal-emotionele problemen die ze niet met de mentor willen bespreken. De vertrouwenspersoon adviseert leerlingen en kan zo nodig doorverwijzen naar externe instanties. Er zijn op school twee vertrouwenspersonen: mevrouw C. Vogtländer en mevrouw Y. de Moed. Leerlingen (en docenten) kunnen hen rechtstreeks benaderen.

De verzuimcoördinator

De school let erop dat leerlingen (op tijd!) aanwezig zijn bij lessen, daltonuren en andere activiteiten. Docenten registreren absenties tijdens de les in Magister. Mevrouw E. Blokhuis is verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met verzuim. Zij maakt ook terugkomafspraken met leerlingen die te vaak te laat zijn of ongeoorloofd afwezig. Alle informatie over verzuim, absenties en verlofaanvragen is te lezen in het Dalton ABC.

Uw rol

Contact met de school

Natuurlijk kunt u ook zelf contact onderhouden met de school. Dat begint al bij de start van het schooljaar. Op de mentoravond maken ouders kennis met de mentor, coördinator en conrector.

Zij informeren u over de belangrijkste gebeurtenissen van dat schooljaar. Op de twee mentordagen later in het jaar bespreekt de leerling met u en de mentor hoe het gaat. Voorafgaand aan deze driehoeksgesprekken geven alle vakdocenten via de digitale tool Leerlingbespreking.nl waarderende, vakgerichte feedback aan de leerling. Zo ontstaat er een overzicht dat als leidraad kan dienen voor het gesprek. Tussentijds overleggen met de mentor of vakdocent kan ook, via de e-mail, telefonisch of persoonlijk. Via de nieuwsbrief en de website blijft u op de hoogte van de actuele gebeurtenissen op school. Wilt u actiever betrokken zijn? Dat kan! Via de oudervereniging, medezeggenschapsraad of als contactouder.

Oudervereniging

De Oudervereniging beheert de ouderbijdragen en onderhoudt contacten met ouders en de schoolleiding. De ouderbijdrage die jaarlijks wordt gevraagd, is feitelijk de contributie aan de Oudervereniging: alle betalende ouders zijn dus automatisch lid. Eenmaal per jaar legt het bestuur van de Oudervereniging op de algemene ledenvergadering verantwoording af over de besteding van het geld. Daarnaast organiseert de Oudervereniging informatieavonden en geeft de schoolleiding advies, bijvoorbeeld over de besteding van de ouderbijdrage.

De Oudervereniging houdt contact met de oudergeleding van de medezeggenschapsraad om samen op te trekken in het vertegenwoordigen van de ouders. De Oudervereniging is ook verantwoordelijk voor het contact met de contactouders.

Contactouders

Contactouders (één per klas) onderhouden contact met de ouders van de klas en met de mentor van de betrokken klas. Het gaat niet om individuele kwesties, maar om algemene klas- en schoolaangelegenheden. Contactouders spelen bovendien een ondersteunende rol bij het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek. Tijdens dit onderzoek krijgen alle ouders de gelegenheid om te vertellen hoe zij het cursusjaar tot dan toe hebben beleefd. Twee of drie keer per jaar komen de contactouders bijeen om samen met de oudervereniging en schoolleiding lopende zaken te bespreken en feedback te geven.

Medezeggenschap en Leerlingparticipatie

In de medezeggenschapsraad zijn leerlingen, ouders en personeel vertegenwoordigd. De MR vergadert onder voorzitterschap van een ouder. Belangrijke beleidsbeslissingen zoals het taakbeleid worden altijd aan de MR voorgelegd. Soms ter instemming, soms ter advisering of informatie. De medezeggenschapsraad heeft een krachtige leerlingenvertegenwoordiging die haar achterban – via een leerlingenraad – raadpleegt. De leerlingen die in de MR zitten, krijgen bij hun aantreden een cursus om tijdens de vergaderingen goed beslagen ten ijs te komen. In het leerlingenstatuut en schoolreglement zijn de rechten en plichten van de leerlingen vastgelegd.

De rector overlegt een keer per twee weken met de voorzitters van de LMR en de leerlingenraad. Dat overleg heeft een grote diversiteit aan onderwerpen. Het gaat bijvoorbeeld over de kwaliteit van de lessen en daltonuren, de daltontaken, de feesten, het rooster en de heroprichting van een Gender & Sexuality-groep (GSA) op school. Steeds vaker participeren leerlingen in werkgroepen, bijvoorbeeld waar het gaat om een nieuw ontwerp voor de mediatheek en de gymvleugel. Ook vragen we aan leerlingen om ons te adviseren over de invulling van het burgerschapsprogramma op onze school.