School is meer dan lessen bijwonen. We zeggen niet voor niets: “Wat zit er in jou?” Alle leerlingen krijgen de kans om te laten zien wat ze kunnen. De antwoorden op die vraag "Wat zit er in jou?" zijn natuurlijk voor iedereen anders.
Misschien wil je wel leren programmeren of lijkt het je leuk om eindelijk eens wat te doen met je schrijftalent? Wat denk je van meedoen aan landelijke en internationale debatwedstrijden? Of lid worden van de filmclub en het filmfestival organiseren? Er kan van alles op de Dalton. En als het er niet is, dan richt je het toch zelf op! In dit hoofdstuk zetten we een paar activiteiten in de etalage, zodat je een idee krijgt van wat er zoal mogelijk is. Na het deel over onderwijstijd in het algemeen, zetten we onze speciale stromen in de schijnwerpers: het tto, de theaterklas en het gymnasium. Want ook in die klassen kun je volop laten zien wat er in jou zit.
Onderwijstijd
Alle lessen volgens de lessentabel vallen onder de onderwijstijd. Daarnaast zijn er ook allerlei activiteiten die onder de onderwijstijd vallen, zoals introductiedagen, excursies en sportdagen. Bij lesuitval worden de leerlingen opgevangen, zodat zij verder kunnen werken aan hun opdrachten. In de bovenbouw doen leerlingen dit op zelfwerkplekken. Een deel van ons onderwijs is maatwerk: voor iedereen toegankelijk, maar niet voor iedereen verplicht, zoals de bijwerkdagen, ook dat telt mee voor de onderwijstijd. Na schooltijd is er ook van alles te doen, zoals bandcoaching, schaken, debatwedstrijden of de leerlingenvereniging. Jaarlijks wordt de lessentabel en de onderwijstijd besproken met en goedgekeurd door de MR.
Vanuit de overheid zijn er afspraken over de onderwijstijd. Voor de havo is de totale onderwijstijd 4700 uur; voor het vwo is dit 5700 uur. Het onderwijs wordt verzorgd op 189 lesdagen. Dat betekent dat er naast de vakanties andere dagen zijn waarop er geen lessen zijn. Vaak zijn er dan wel andere activiteiten voor de leerlingen.
Vier speciale stromen
TWEETALIG ONDERWIJS (TTO)
Dalton Den Haag is een gecertificeerde tto-school en biedt tweetalig onderwijs aan voor vwo-leerlingen. Hiermee bereiden we onze leerlingen voor op een internationale samenleving. Binnen het tto-programma staan drie pijlers centraal: taalvaardigheid, wereldburgerschap en persoonsontwikkeling.
In de onderbouw ligt de nadruk op het ontwikkelen van sterke taalvaardigheden en een internationale mindset. Leerlingen krijgen extra lesuren Engels en volgen meer dan de helft van de vakken in het Engels. Deze lessen worden verzorgd door native speakers of gecertificeerde tto-docenten.
Daarnaast nemen leerlingen actief deel aan diverse tto-activiteiten, zoals de High Tea, Phileas Fogg-voorstellingen, extra sportclinics en de jaarlijkse tto-dag. In de tweede klas gaan zij op reis naar een Engelssprekend land, met de nadruk op taalverwerving. In de derde klas nemen zij deel aan een fysieke uitwisseling met een buitenlandse school, waarbij wereldburgerschap centraal staat. Aan het begin van de bovenbouw maken leerlingen het Cambridge C1 Advanced English (CAE)-examen, dat wordt gezien als het formele sluitstuk van het onderbouwprogramma. Bij succesvolle afronding ontvangen zij het junior tto-certificaat.
In de bovenbouw verdiepen leerlingen hun internationale ontwikkeling verder met vakken als Global Perspectives en Global Studies, en nemen zij deel aan een internationaal georiënteerde samenwerking, zoals een fysieke stage of een digitaal project met een school in het buitenland. In leerjaar 5 of 6 maken zij een afsluitende buitenlandse reis, waarbij onder andere een bezoek aan een universiteit op het programma staat. Deze reis helpt leerlingen zich te oriënteren op een vervolgstudie in een internationale context. In leerjaar 6 sluiten zij het tto-traject af met het International Baccalaureate (IB) Certificate in English A: Language and Literature op Higher of Standard Level. Leerlingen die het volledige traject succesvol afronden, ontvangen aan het eind van 6 vwo het senior tto-certificaat.
Met deze certificaten zijn leerlingen uitstekend voorbereid op een studie aan een buitenlandse universiteit of een loopbaan in een internationale omgeving.
Leerlingen kunnen worden toegelaten tot de brugklas tto als zij een vwo-advies hebben en een goed resultaat behalen op de intaketoets. Meer informatie over de kosten van tto is te vinden onder het kopje praktische zaken.
International Baccalaureate (IB)
Het International Baccalaureate (IB) biedt het International Baccalaureate Diploma Programme aan, een pre-universitaire opleiding van twee jaar voor jongeren van 16 tot 19 jaar. Het IB-diploma wordt in Nederland erkend als gelijkwaardig aan het vwo.
Het IB-programma onderscheidt zich van andere Engelse programma's, zoals Cambridge Engels, omdat het geen taalverwervingsprogramma is. In plaats daarvan bestudeert men taal en literatuur op academisch niveau in het Engels.
Voor tto-leerlingen (tweetalig onderwijs) in leerjaar 5 en 6 wordt het vak Engels aangeboden volgens het "Language A: Language and Literature"-programma, wat voorbereidt op het IB-certificaat. Dit certificaat wordt internationaal en nationaal hoog aangeschreven en vrijwaart leerlingen vaak van Engelse toelatingstoetsen voor buitenlandse universiteiten. Leerlingen doen in jaar 6 examen op twee niveaus: Standard Level (SL) of Higher Level (HL). Alle schriftelijke examens worden naar IB-examinatoren gestuurd voor beoordeling. Het programma vereist en traint een academisch en analytisch niveau dat boven het gemiddelde vwo-niveau ligt.
De Theaterklas
Dalton Den Haag biedt in samenwerking met Rabarber, de theaterschool van Den Haag, theateronderwijs aan. Leerlingen die belangstelling hebben voor alles wat met theater te maken heeft en graag toneelspelen, zingen en dansen, kunnen auditie doen voor de theaterklas. De theaterklas is een gemengde havo/vwo-klas in de onderbouw. De leerlingen van deze klas krijgen in de onderbouw vrijstelling voor een aantal lessen op school, zoals muziek en drama, zodat ze in de vrijgekomen tijd naar Rabarber kunnen. Daar krijgen ze op een vaste dag in de week les in spel, dans en stemvorming. In het tweede en derde leerjaar staan ook dramaturgie, decorontwerp, theatermuziek en danscompositie op het programma. Jaarlijks zijn er afrondende voorstellingen. In de bovenbouw kunnen de theaterklasleerlingen examen doen in het kunstvak drama. De kosten voor de theaterklas zijn opgenomen in hoofdstuk praktische zaken.
Het Gymnasium
In de brugklas staan er voor iedereen lessen oudheidkunde op het rooster. Leerlingen kunnen op deze manier bepalen of ze belangstelling hebben voor de klassieke talen. Vanaf het tweede leerjaar kunnen leerlingen kiezen voor het gymnasium. Dat betekent dat ze in de tweede en derde klas lessen Latijn en Grieks krijgen. In de onderbouw leren leerlingen de basis van de grammatica en vertalen ze Latijnse en Griekse teksten. Daarnaast is er aandacht voor de cultuur en Griekse en Romeinse mythologie. In de derde klas gaan de gymnasiumleerlingen op reis naar Trier in Duitsland, het zogenaamde Rome van het noorden.
In de bovenbouw volgen leerlingen het vak GTC (Griekse taal en cultuur) en/of LTC (Latijnse taal en cultuur). Naast het vertalen van originele teksten uit de oudheid houden leerlingen zich bezig met klassieke kunst en architectuur, Griekse of Romeinse geschiedenis en theater, retorica en filosofie. In de bovenbouw staat de culturele reis naar Rome of Griekenland op het programma.
N.B.: tto- en theaterklasleerlingen kunnen hun opleiding combineren met de gymnasiumopleiding!
Internationalisering en wereldburgerschap
Dalton Den Haag is actief betrokken bij onderwijsprojecten op het gebied van internationalisering en wereldburgerschap. Al vanaf de onderbouw komen leerlingen in aanraking met andere culturen en vormen van internationale samenwerking. In de eerste en tweede klas hebben zij regelmatig contact met buitenlandse leeftijdsgenoten via virtuele uitwisselingen. Tijdens projectdagen en de projectweek werken leerlingen aan opdrachten die gericht zijn op het verbreden van hun wereldbeeld en het ontwikkelen van een internationale houding.
Bij vakken als aardrijkskunde en geschiedenis voeren leerlingen culturele projecten uit, waarbij zij onderzoek doen naar bijvoorbeeld gerechten, muziek, dans, kunst, geografische ligging en gebruiken van andere landen. Deze activiteiten versterken het begrip en respect voor verschillende culturen.
In de derde klas kunnen leerlingen deelnemen aan een fysieke uitwisseling met een buitenlandse school. In de afgelopen jaren hebben zij onder andere scholen bezocht in Spanje en Italië. Tijdens deze uitwisselingen ervaren zij het dagelijks leven in een andere cultuur, oefenen zij hun taalvaardigheden en bouwen zij internationale contacten op.
Ook in de bovenbouw blijft internationalisering een belangrijk thema. Leerlingen nemen deel aan projecten zoals Model United Nations (MUN), waarbij zij actuele wereldvraagstukken bespreken in de rol van diplomaat. Daarnaast maken zij een culturele reis naar het buitenland, gericht op verdieping in internationale vraagstukken en voorbereiding op hun vervolgstudie.
In het schooljaar 2024-2025 heeft Dalton Den Haag gebruikgemaakt van een kortlopende Erasmus+-subsidie om ervaring op te doen met Europese onderwijsprojecten. In het schooljaar 2025-2026 is een aanvraag gedaan voor een meerjarige accreditatie. Hiermee willen we het onderwijsaanbod op het gebied van wereldburgerschap, taalontwikkeling en internationale samenwerking structureel versterken. Deze stappen sluiten aan bij onze ambitie om leerlingen actief en bewust voor te bereiden op een wereld die steeds meer met elkaar verbonden is.
Reizen
De reizen in de bovenbouw zijn afgestemd aan de lesprogramma’s en de groepssamenstelling. In 5 havo zijn de leerlingen het afgelopen jaar naar Mimizan in Zuid-Frankrijk geweest.
Hier komen de Daltonvaardigheden samenwerken, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en reflectie aan bod door een breed scala aan activiteiten op het gebied van teambuilding, zelfredzaamheid en sport (waaronder survival en surfen).
De leerlingen van de bovenbouw vwo reizen naar Rome (voor leerlingen met Latijn of Grieks), naar Berlijn of Parijs (voor leerlingen met respectievelijk Duits of Frans in hun pakket). De reizen worden voorbereid in de lessen en de inhoud van de reis komt weer terug in toets opdrachten. Zo verdiepen de gymnasium- leerlingen zich vooraf op school al in een gebouw, beeld of schilderij en bereiden ze een rondleiding voor. Tijdens de reis naar Parijs en Berlijn doen de leerlingen een mondelinge toets in de voertaal van het land.
Muziek, film en theater: jouw podium om te stralen!
Op onze school krijg je volop kansen om jezelf op cultureel gebied te laten zien en horen. Of je nu graag zingt, een vette gitaarsolo speelt, piano bespeelt, danst of iets heel anders doet — het Open Podium is jouw moment om te schitteren! Veel leerlingen maken deel uit van schoolbandjes, spelen mee in orkesten of zingen in het koor, en laten zo samen de school tot leven komen.
Je leert in de brug- en tweede klas tijdens de reguliere lessen de basistechnieken op bas, gitaar, drums en keyboard. Hierna leer je het samenspelen op deze instrumenten. Na schooltijd zijn er volop mogelijkheden om je talent verder te ontwikkelen. Via onze samenwerking met studenten van Codarts, het Rotterdams conservatorium, kun je gratis individuele- en groepslessen volgen. Denk aan piano, gitaar, basgitaar, maar ook speciale bandcoachlessen om nóg beter samen te spelen. Bovendien kun je altijd oefenen op onze instrumenten en zelfs opnames maken in de professionele studio op school.
Maar niet alleen muziek staat centraal — theater en film zijn net zo sprankelend aanwezig! Veel leerlingen schitteren op het toneel in onze toneel- en musicalproducties. Ook wie liever achter de schermen actief is, kan zich helemaal uitleven: van het ontwerpen en bouwen van decors, grimeren tot het assisteren bij productie en regie.
Voor filmliefhebbers is het Dalton Film Festival een vaste traditie. Al in de brugklas krijg je de kans om mee te doen aan een inspirerende workshop film maken in het Filmhuis, die je voorbereidt op deelname aan ons eigen festival. Tijdens het Dalton Film Festival kiest een jury de beste films uit, waarvan sommige doorstromen naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren. En onze leerlingen weten daar regelmatig te winnen! De allerbeste films gaan zelfs door naar het internationale jeugdfilmfestival Camera Zizanio in het Griekse Pyrgos — een prachtige kans om je werk op het wereldtoneel te laten zien.
Kortom: of je nu een muzikale duizendpoot bent, een geboren acteur, een creatieve filmmaker of alles tegelijk — op onze school vind je volop ruimte om jouw passie te ontdekken en te laten groeien. Stap op het podium en laat zien wat jij kunt!
Werkweken en sportieve activiteiten
WERKWEKEN IN DE ONDERBOUW
Werkweken en buitenschoolse activiteiten maken deel uit van ons onderwijsprogramma. Dat begint meteen al in de brugklas. het brugklaskamp is gericht op de kennismaking met elkaar en de school. Naast sport en spelactiviteiten wordt er veel aandacht besteed aan leren plannen en samenwerken. Tijdens het tweede klaskamp gaat veel aandacht uit naar het smeden van een hecht en veilig teamverband in de nieuwe klas waarin ze het schooljaar starten. 2 tto reist in die week af naar Londen. De werkweek naar Trier in jaarlaag drie vormt een soort overgang van onderbouwwerkweken naar de culturele reizen in de bovenbouw.

Uitgesproken
Creatief
Verlegen
Wat zit er in jou?
Burgerschap op de Dalton
Het Dalton Den Haag beschouwt het ontwikkelen van burgerschap als een van de belangrijkste doelen van het onderwijs. Een vrije, democratische samenleving kan alleen bestaan wanneer we die zelf onderhouden. De school zien we daarbij als democratische oefenplaats. De Daltonpijlers verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, reflectie en samenwerken vormen ook de basis voor ons burgerschapsonderwijs, en stellen onze leerlingen in staat om hun plaats in te nemen in een continu veranderende samenleving. Betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor de school en samenleving vinden wij belangrijk. Het gaat ons niet alleen om het aanleren van vaardigheden, maar ook om het verdiepen en versterken van dat verantwoordelijkheidsgevoel.
Dit verantwoordelijkheidsgevoel komt niet alleen tijdens de lessen aan de orde maar ook tijdens de maatschappelijke stage. Tijdens projectdagen lopen de leerlingen uit de tweede, derde en vierde klas een aantal dagen stage in verschillende maatschappelijke instellingen. De stage biedt de leerlingen de kans om de wereld buiten de schoolmuren te verkennen en iets betekenisvol te doen voor anderen.

Excellentieprogramma's:
CAMBRIDGE, DELF, GOETHE, PRE & JET-NET
CAMBRIDGE
Ook voor niet-tto leerlingen is er de mogelijkheid tot het behalen van een CAE (Cambridge Advanced English) Certificaat. Dit diploma geeft aan dat de leerling het Engels beheerst op C1 niveau en het vergemakkelijkt de toegang tot het hoger onderwijs in de Commonwealth en de VS alsook tot Engels-talige opleidingen binnen Nederland. Het programma wordt aangeboden aan leerlingen in de bovenbouw.
DELF
DELF staat voor 'Diplôme d’Études en Langue Française'. Het is een internationaal bekend en erkend diploma, vergelijkbaar met de Cambridge examens voor de Engelse taal. Het wordt op A2-niveau aangeboden in 3HV. En in 5HV en 6V is de mogelijkheid om de cursus op B1- of B2-niveau te volgen. De cursus wordt aangeboden tijdens de daltonuren. Eenmaal behaald, blijft het diploma een leven lang geldig. De leerlingen kunnen zich rond de herfstvakantie aanmelden en worden in tien lessen voldoende voorbereid om het examen te kunnen maken.
Duits
Deutsch macht Spaß! Het Goethe-Zertifikat is een mooi bewijs om te laten zien dat uw kind de Duitse taal op A2-niveau (3HV) of op niveau B2 (5V) beheerst. Het Goethe-examen zal in april op school plaatsvinden. De kosten voor de cursus en het materiaal worden gefinancierd door school. Het examen A2 (€80,-) en B2 (€150,-) wordt wel bekostigd door de ouders/verzorgers.
Pre-University Classes en Pre-University College
De Pre – University Colleges (PRE) van de Universiteit Leiden zijn speciaal ontwikkeld voor 5vwo-leerlingen die het naadje van de kous willen weten en die al willen ervaren wat het is om te studeren.
Het PRE Leiden bestaat uit een tweejarig programma waarbij leerlingen iedere maandagmiddag in 5vwo en in 6vwo naar Leiden gaan om college te volgen.
Het programma bestaat uit vijf blokken zodat leerlingen kunnen kennismaken met verschillende disciplines van de wetenschap. Leerlingen maken een start met praktisch wetenschappelijk onderzoek. Hun onderzoek kunnen ze na overleg als Profielwerkstuk gebruiken. Ieder jaar doet een aantal vwo-leerlingen hieraan mee. Na afloop ontvangt de leerling een diploma. Aanmelding eind 4vwo laatste periode.
Het PRE Den Haag is bedoeld voor 5vwo-scholieren uit de regio Den Haag. Het programma is eenjarig. Het onderwijsaanbod is maatschappelijk georiënteerd en sluit nauw aan op thema’s die te maken hebben met de Hofstad als nationaal en internationaal centrum van vrede, veiligheid, recht, cultuur en bestuur. Het programma is ook interdisciplinair en toekomstgericht. In de colleges wordt gekeken bijvoorbeeld vanuit verschillende vakgebieden naar grote steden, verschillende culturen, de politiek en transnationale veiligheid. De colleges zijn op donderdagmiddag in Den Haag en soms in Leiden. Na afloop ontvang de leerling een diploma. Aanmelding 4vwo laatste periode.
De Pre-classes zijn een verdiepingsprogramma van de universiteit Leiden dat de leerling van klas 5vwo en 6vwo de mogelijkheid biedt om één module lang (+/- 8 middagen: januari -april), een bepaald vak te volgen bij een faculteit naar keuze. De onderwerpen variëren van Life science & Technology tot Midden Oosten studies, van wiskunde tot religie en het milieu, van sterrenkunde tot psychologie, van Russische studies tot Recht, Retorica en Democratie, van Master Chef Leiden tot Informatica en veel meer. Als een leerling het programma van de Pre classes met goed gevolg doorloopt, ontvangt hij/zij na afloop een certificaat van de universiteit Leiden. Aanmelding 5vwo/ 6vwo 1e periode.
Natuurkundereis
Leerlingen met natuurkunde in het pakket hebben de mogelijkheid een vooraanstaand wetenschappelijk instituut in Europa te bezoeken. Zo is het mogelijk dat leerlingen uit 5- en 6vwo een bezoek brengen aan de deeltjesversneller op CERN in Genève, maar ook bezoeken aan Hamburg, Grenoble, Berlijn of zelfs La Palma behoren tot de mogelijkheden.