Onderwijs

School is meer dan lessen bijwonen. We zeggen niet voor niets: “Wat zit er in jou?” Alle leerlingen krijgen de kans om te laten zien wat ze kunnen. De antwoorden op die vraag "Wat zit er in jou?" zijn natuurlijk voor iedereen anders.

Misschien wil je wel leren programmeren of lijkt het je leuk om eindelijk eens wat te doen met je schrijftalent? Wat denk je van meedoen aan landelijke en internationale debatwedstrijden? Of lid worden van de filmclub en het filmfestival organiseren? Er kan van alles op de Dalton. En als het er niet is, dan richt je het toch zelf op! In dit hoofdstuk zetten we een paar activiteiten in de etalage, zodat je een idee krijgt van wat er zoal mogelijk is. Na het deel over onderwijstijd in het algemeen, zetten we onze speciale stromen in de schijnwerpers: het tto, de theaterklas en het gymnasium. Want ook in die klassen kun je volop laten zien wat er in jou zit.

Onderwijstijd

Alle lessen volgens de lessentabel vallen onder de onderwijstijd. Daarnaast zijn er ook allerlei activiteiten die onder de onderwijstijd vallen, zoals introductiedagen, excursies en sportdagen. Bij lesuitval worden de leerlingen opgevangen, zodat zij verder kunnen werken aan hun opdrachten. In de bovenbouw doen leerlingen dit op zelfwerkplekken. Een deel van ons onderwijs is maatwerk: voor iedereen toegankelijk, maar niet voor iedereen verplicht, zoals de bijwerkdagen, ook dat telt mee voor de onderwijstijd. Na schooltijd is er ook van alles te doen, zoals bandcoaching, schaken, debatwedstrijden of de leerlingenvereniging. Jaarlijks wordt de lessentabel en de onderwijstijd besproken met en goedgekeurd door de MR.

Vanuit de overheid zijn er afspraken over de onderwijstijd. Voor de havo is de totale onderwijstijd 4700 uur; voor het vwo is dit 5700 uur. Het onderwijs wordt verzorgd op 189 lesdagen. Dat betekent dat er naast de vakanties andere dagen zijn waarop er geen lessen zijn. Vaak zijn er dan wel andere activiteiten voor de leerlingen. In het schooljaar '22/'23 zijn dit de eerste drie dagen van het schooljaar, de vrijdag voor de kerstvakantie en de laatste twee weken van het schooljaar. 

Drie speciale stromen

Tweetalig Onderwijs (tto)

Dalton Den Haag is gecertificeerd als tto-school en biedt tweetalig onderwijs aan voor vwo-leerlingen. Daarmee bereiden we de leerlingen voor op een internationale samenleving. Daarvoor is niet alleen talenkennis onmisbaar, maar ook kennis van Europa en ervaring met landen om ons heen. In de onderbouw van het tto krijgen leerlingen daarom extra lesuren Engels en bovendien is meer dan de helft van het onderwijs in het Engels. De lessen worden gegeven door native speakers of door geschoolde tto-docenten. In 4 vwo doen de leerlingen examen voor het internationaal erkende Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) en in 6 vwo voor het International Baccalaureate English A2 Certificate (IB). Met deze diploma’s op zak kun je na het vwo zonder problemen aan een buitenlandse universiteit studeren of bij internationale bedrijven werken. Tijdens hun schooltijd nemen de leerlingen actief deel aan een  internationaliseringsprogramma en buitenlandse reizen. Zo ontmoeten ze regelmatig leerlingen uit het buitenland die onze school bezoeken. Regelmatig leiden onze leerlingen ook buitenlandse docenten en directeuren rond in onze school en leggen ze hen in piekfijn Engels uit wat daltononderwijs inhoudt.

Leerlingen zijn toelaatbaar in de brugklas tto als zij een vwo-advies hebben en een goed resultaat behalen voor de toelatingstoets. De kosten voor tto zijn opgenomen in hoofdstuk praktische zaken.

De Theaterklas

Dalton Den Haag biedt in samenwerking met Rabarber, de theaterschool van Den Haag, theateronderwijs aan. Leerlingen die belangstelling hebben voor alles wat met theater te maken heeft en graag toneelspelen, zingen en dansen, kunnen auditie doen voor de theaterklas. De theaterklas is een gemengde havo/vwo-klas in de onderbouw. De leerlingen van deze klas krijgen in de onderbouw vrijstelling voor een aantal lessen op school, zoals muziek en drama, zodat ze in de vrijgekomen tijd naar Rabarber kunnen. Daar krijgen ze op een vaste dag in de week les in spel, dans en stemvorming. In het tweede en derde leerjaar krijgen ze ook dramaturgie, decorontwerp, theatermuziek en danscompositie. Jaarlijks zijn er voorstellingen en doen de leerlingen mee aan een eenakterfestival. In de bovenbouw kunnen de theaterklasleerlingen examen doen in het kunstvak drama. De kosten voor de theaterklas zijn opgenomen in hoofdstuk praktische zaken.

Het Gymnasium

In de brugklas staan er voor iedereen lessen oudheidkunde op het rooster. Leerlingen kunnen op deze manier bepalen of ze belangstelling hebben voor de klassieke talen. Vanaf het tweede leerjaar kunnen leerlingen kiezen voor het gymnasium. Dat betekent dat ze in de tweede en derde klas lessen Latijn en Grieks krijgen. In de onderbouw leren leerlingen de basis van de grammatica en vertalen ze Latijnse en Griekse teksten. Daarnaast is er aandacht voor de cultuur en Griekse en Romeinse mythologie. In de bovenbouw volgen leerlingen het vak GTC (Griekse taal en cultuur) en/of LTC (Latijnse taal en cultuur). Naast het vertalen van originele teksten uit de oudheid houden leerlingen zich bezig met klassieke kunst en architectuur, Griekse of Romeinse geschiedenis en theater, retorica en filosofie. In de bovenbouw staat de culturele reis naar Rome op het programma.
N.B.: tto- en theaterklasleerlingen kunnen hun opleiding combineren met de gymnasiumopleiding!

Internationalisering en cultuur

Van e-mails tot uitwisseling 

Dalton Den Haag is actief organisator van en deelnemer aan projecten op het gebied van internationalisering. Alle leerlingen leggen al in de brugklas contact met buitenlandse leeftijdgenoten via e-mail. De leerlingen van de tweede en derde klassen kunnen zich inschrijven voor uitwisselingsreizen. Zo zijn leerlingen in de afgelopen jaren op bezoek geweest in Spanje, Slovenië en Italië.

Culturele reizen 

De culturele reizen in de bovenbouw zijn gekoppeld aan de lesprogramma’s. In 5 havo zijn de leerlingen het afgelopen jaar naar Mimisan in Zuid-Frankrijk geweest. De leerlingen van de bovenbouw vwo reizen naar Rome (voor leerlingen met Latijn of Grieks), naar Duitsland of Frankrijk (voor leerlingen met respectievelijk Duits of Frans in hun pakket). De reizen worden voorbereid in de lessen en de inhoud van de reis komt weer terug in toetsopdrachten. Zo verdiepen de gymnasium- leerlingen zich vooraf op school al in een gebouw, beeld of schilderij en bereiden ze een rondleiding voor. Tijdens de Frankrijk-reis doen de leerlingen een mondelinge toets in de voertaal van het land.

Muziek, film en theater

Leerlingen kunnen op het Open Podium en tijdens Dalton Unplugged laten zien wat zij kunnen: zingen, een gitaarsolo, pianospel, dans. Sommige leerlingen spelen in een bandje en andere zitten in een orkest of koor. Ieder jaar doen veel leerlingen mee aan de toneelproductie: als acteur of als medewerker achter de schermen, betrokken bij het ontwerpen en uitvoeren van de decors, het grimeren of het assisteren bij productie en regie. Ook deelname aan het Nederlands Film Festival voor Scholieren is vaste prik. Op school zijn er van tevoren workshops over scenarioschrijven, cameratechniek en montage. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag, binnen of buiten de school. Tijdens het Dalton Film Festival kiest een jury welke films worden ingezonden voor het nationale festival.

De TaalTempel

De TaalTempel is hét podium voor iedere Daltonees die iets te zeggen heeft en van taal houdt. Of het nu een blog, een rap, een verhaal, een gedicht, een liedje of een e-mail is. Dat maakt niet uit. Het mag iets zijn wat je persoonlijk bezighoudt, maar het mag ook gaan over de toestand in de wereld. Een deskundige jury geeft commentaar en bepaalt wie het grootste schrijftalent is. Elk jaar opnieuw worden we verrast door zoveel creativiteit en maken we een prachtige verzamelbundel met het werk van onze leerlingen. Afgelopen jaar won een leerling van onze school zelfs de Jonge Campert-prijs met haar deelname aan Spot on Young Poets.

Werkweken en sportieve activiteiten

werkweken in de onderbouw

Werkweken en buitenschoolse activiteiten maken deel uit van ons onderwijsprogramma. Dat begint meteen al in de brugklas. het brugklaskamp is gericht op de kennismaking met elkaar en de school. Naast sport en spelactiviteiten wordt er veel aandacht besteed aan leren plannen en samenwerken. Tijdens het tweede klaskamp gaat veel aandacht uit naar het smeden van een hecht en veilig teamverband in de nieuwe klas waarin ze het schooljaar starten. 2 tto reist in die week af naar Londen. De werkweek naar Trier in jaarlaag drie vormt een soort overgang van onderbouwwerkweken naar de culturele reizen in de bovenbouw. 

Uitgesproken
Creatief
Verlegen


Wat zit er in jou?

Maatschappelijke ontwikkeling

Negenentwintig jaar geleden startte Dalton Den Haag met een vorm van maatschappelijke stage. Tijdens de Daltonzorgweek lopen ieder jaar alle leerlingen van de vierde klassen een week stage in een zorginstelling in de regio.

Zij maken intensief kennis met de zorgsector. Geen dagelijkse kost voor de meeste leerlingen. In meer dan vijftig deelnemende instellingen ervaren leerlingen hoe je een bijdrage kunt leveren aan het leven van een hulpbehoevende mevrouw of een meneer met een verstandelijke handicap.

Excellentieprogramma’s: CAMBRIDGE, DELF, GOETHE, PRE & Jet-Net

CAMBRIDGE

Ook voor niet-tto leerlingen is er de mogelijkheid tot het behalen van een Cambridge Certificaat, op FCE of CAE niveau. Met dit diploma is de toegang tot het hoger onderwijs in de Commonwealth en de VS gemakkelijker. Het programma wordt aangeboden aan de leerlingen van 4 havo en 5 vwo.

DELF

DELF staat voor 'Diplôme d’études en langue française'. Het is een internationaal bekend en erkend diploma, vergelijkbaar met het Cambridge examen voor de Engelse taal. Het toetst het taalniveau Frans op 3 van de 4 niveaus DELF aan volgens een erkende standaard. Het betreft hier het niveau A2, B1 en B2 in respectievelijk het derde, vierde en vijfde leerjaar. Eenmaal gehaald, blijft het diploma een leven lang geldig. Leerlingen in het derde leerjaar kunnen zich aanmelden en worden in tien cursuslessen voldoende voorbereid om het examen te kunnen maken. 

GOETHE

Het Goethe-Zertifikat 'Fit in Deutsch' is een mooi bewijs om te laten zien dat uw kind de Duitse taal op A2-niveau beheerst. Ook Goethe is een internationaal erkend diploma. Leerlingen in het derde jaar kunnen zich hier voor aanmelden. In het voorjaar vindt het examen plaats. 

Pre-University Classes en Pre-University College

Het Pre College (PRE) van de Universiteit Leiden is speciaal ontwikkeld voor vwo-leerlingen die het naadje van de kous willen weten en die al willen ervaren wat het is om te studeren. Het PRE bestaat uit een tweejarig programma waarbij leerlingen iedere maandagmiddag naar Leiden gaan om college te volgen.
Het programma bestaat uit vijf blokken zodat leerlingen kennis kunnen maken met verschillende disciplines van de wetenschap. Leerlingen maken een start met praktisch wetenschappelijk onderzoek. Ieder jaar doet een aantal vwo-leerlingen hieraan mee.

De Pre-University Classes zijn minder intensief. Je volgt een half jaar lang colleges over een bepaald onderwerp op een vaste middag. Alles over Pre-Classes en Pre-University is te lezen op de website universiteitleiden.nl

Natuurkundereis

Leerlingen met natuurkunde in het pakket hebben de mogelijkheid een vooraanstaand wetenschappelijk instituut in Europa te bezoeken. Zo is het meermalen gelukt om de deeltjesversneller in CERN te bezoeken, Er zijn zelfs leerlingen die in het kader van het profielwerkstuk een project bij de deeltjesversneller doen.

Jet-Net

Al een aantal jaar hebben we via het platform Jongeren en Technologie Netwerk (Jet-
Net) contact met het bedrijfsleven. De derdeklassers gingen bijvoorbeeld aan de slag met echte vraagstukken uit de praktijk. De medewerkers van een bedrijf begeleidden onze leerlingen op school bij de practica.